Les minories no poden aspirar a canviar a les majories de cop i volta. És un treball que requereix temps. La psicologia social ha estudiat l'efecte de les minories, i com aquestes acaben canviant a les majories.
L'efecte de escriure en català a Meneame ha estat més positiu del que sembla. No es pot aspirar a canviar la mentalitat de la gent en un sol dia. Però la llavor està sembrada i tornaran d'altres.
La gent del fòrum ha reaccionat de diverses maneres:
- N'hi ha que han votat negatiu com a càstig, que és una forma de sanció social per obligar a fer cumplir les normes (implicites en molts casos).
- D'altres han retret la conducta del representant de la minoria provant de modificar-la per mitjà d'arguments diversos.
- S'han utilitzat arguments paternalistes i altres raons que només són justificacions que amaguen l'impuls censor i reproductor de les normes socials.
- Altres no han fet esment de l'idioma i han dialogat sense donar-li cap importància.
- Etc.
L'efecte ha estat:
- Fer palès contradiccions entre el que es proclama ("defenso la llibertat d'expressió") i el que faig ("la censuro").
- Labor de didactisme. Els diàlegs han servit per fer conèixer arguments oposades que amb el temps produiran noves normes socials, una nova síntesi més rica.
- Familiaritzar-se amb el català. L'estrany acostuma a produir por. El desconeixement impedeix una aproximació al fenomen de la diversitat cultural sense prejudicis.
- Introduir un nou paradigme i trencar idees preconcebudes: el castellà només és un idioma més dins l'Estat Espanyol.
Alguns fenomens psicològics detectats:
- Justificacions i racionalitzacions de conductes censores. Recerca d'arguments per justificar l'acte censor un cop produit: Primer es produeix l'acte censor, i després, tot buscant coherencia cognitiva, es cerquen justificacions.
- Desconeixement de les motivacions internes que condueixen a la repressió.
- Necessitat psicològica de censurar i buscar conformitat.
- Efecte "repetidor" dels membres de la majoria amb la intenció de fer complir les normes socials als membres "desviats". El poder (coactiu) no ve d'una direcció (de dalt) sinó que emana de tots els membres, que en fan de difusors.
- Aplicació de diverses sancions socials per a modificar conductes desviades: negatius, insults, ridiculització, menysteniment, estigmatització, ostracisme...
En fi, a tall de conclusió, penso que el fenomen psiscològic més preocupant és:
DESCONEIXEMENT DE LES MOTIVACIONS INTERNES QUE CONDUEIXEN A LA CONDUCTA CENSORA I REPRODUCTORA DE L'ORDRE SOCIAL.
@onihcolas comparteix característiques pròpies de pedarastes (vigíla i empaita a víctimes), de terroristes (els assenyala perquè puguin ser atacats més fàcilment), de maltractadors (els aïlla i els ridiculitza) per poder controlar-los.
@onihcolas és un troll camuflat. Acusa als altres per passar desapercebut i no ser reconegut com a tal. Només cal veure el seu interés per crear subs.
@onihcolas prova de manipular a la comunitat de Meneame buscant víctimes i empaitant-les.
@onihcolas és el "matón" que fa bullying a escola i et roba l'entrepà.
@onihcolas busca una colla que l'aplaudeixi i recolzi per atacar impunement les seves víctimes.
@onihcolas, EL TROLL MÉS GRAN DE MENEAME: HA CONSEGUIT PASSAR DESAPERCEBUT´!
#69 Molt cert...sempre es pot trobar una justificació per a tot.
Però això és un fenomen típic de la nostra psicologia, que ja va fer palès Freud en relació a l'estudi de l'hipnotisme: si sota estat hipnòtic es dóna una ordre a un subjecte, després, en estat de vigília, el subjecte cercarà raons per la seva conducta de qualsevol tipus, ignorant que ha obeit ordres.
Parteixes d'una premissa falsa.
No ets un filòsof com el teu nom insinua.
No em tornis a parlar...me'n vaig a fer nones.